Import automat extrase banca


Rutina importa, in ContabSQL, extrasul de cont generat in format electronic de aplicatia e-banking a bancii dvs. Se pot importa extrase din formatul MT940, folosit de majoritatea bancilor, precum si QIF. ATENTIE ! Fisierul exportat de banca trebuie sa respecte formatele MT940 sau QIF. NU putem importa date din fisiere PDF.

Pana acum am testat importul extraselor pentru urmatoarele banci:

E-banking
Multicash
In cazul in care banca dvs. nu se gaseste printre cele enumerate mai sus, este posibil ca importul sa functioneze fara probleme. Tot ce aveti de facut este sa sunati la banca si sa intrebati cum puteti exporta extrasul de cont in format MT940 sau QIF.

Importul se mai poate face din fisiere XLSX cu urmatoarea strcutura:
Col.A - data operatiei
Col.B - valuta
Col.C - suma incasata
Col.D - suma platita
Col.E - cui furnizor / client
Col.F - iban furnizor / client
Col.G - exlicatii
Convertirea diverselor formate ale bancilor la strctura solicitata de algoritmul de import este la indemna oricarui utilizator
La rulare se solicita fisierul de importat. Daca formatul nu este unul cunoscut, operatiunea este abandonata, altfel se solicita contul contabil pe care se vor prelua operatiunile (5121, 5124). Daca la data operatiunilor din extras exista deja inregistrari preluate prin import automat aveti posibilitatea sa le stergeti sau sa adaugati alte inregistrari din fisierul de import.

Macheta din care se preiau operatiunile contine trei taburi: Plata furnizor, Incasare client, Operatiuni diverse. Unul dintre aceste taburi va fi selectat automat de rutina in functie de tipul operatiunii si de informatiile existente in fisierul de import (daca se identifica CUI platitor de exemplu se presupune ca operatiunea e o incasare de la clientul care are acel CUI)

In taburile 'Plata furnizor' si 'Incasare client', prin apasarea butonului 'Selecteaza facturi' se pot selecta facturile pe care se va repartiza suma platita/incasata. Facturile se selecteaza din lista apasand tasta 'space', la terminarea selectiei se apasa ESC (dupa modelul de la Incasari / Plati multiple).
Daca sumele ce se doresc repartizate pe facturi difera de soldul facturilor (plati/incasari partiale) puteti modifica suma din coloana sold dupa care selectati cu 'space'.
Cu butonul "Sterge selectiile ant." se poate reseta lista cu facturile selectate pentru plata/ incasare pentru a incepe o noua selectie.
Daca operatiunea are sensul unei stornari se bifeaza 'Storno' (de ex. o restituire a unei sume catre un client va aparea in extras ca o plata iar rutina se va pozitiona automat pe tabul Plata furnizor; dvs. veti bifa 'Storno', tabul activ acum va fi Incasare client, veti putea selecta factura iar operatiunea se va inregistra ca o incasare cu minus)

In tabul Operatiuni diverse se culeg operatiuni care nu sunt incasari clienti / plati furnizori. Aici aveti posibilitatea sa definiti sabloane de operatiuni pe care ulterior le veti putea selecta din lista de sabloane. De ex. completand la cont '627' si in campul 'Explicatii ' - 'Comision banca' cu click pe 'Salveza sablon' veti defini un sablon cu numele 'comision'. Pe viitor, la aparitia altor operatiuni 'comision' veti putea selecta sablonul 'comision', campul cont si explicatii fiind completate automat. Campul Cod se poate completa cu F1 - selectand firma/ persoana in cazul conturilor de avansuri, iar in C.cost se poate selecta centrul de cost pe care se va inregistra operatiunea.

Daca suma distribuita pe facturile selectate (incasat sau platit) este mai mica decat cea de pe extras aveti posibilitatea sa inregistrati aceasta diferenta printr-o alta operatiune (de ex. pe Operatiuni Diverse in cont 473). In macheta se va afisa intotdeauna 'Valoare : ' - suma initiala din extras si 'Rest:' -suma ramasa de inregistrat. Rutina va ajunge la urmatoarea operatiune din extras numai cand Rest=0.

Butonul 'Salveaza operatia' va salva inregistrarea - o puteti regasi ulterior in modulul Financiar (unde se poate si edita daca e cazul)
Aveti posibilitatea sa treceti peste inregistrarea unei operatiuni folosind butonul 'Sari peste ac. operatie' - de ex. in cazul in care fisierul contine date pentru mai multe zile iar o parte din operatiuni au fost deja inregistrate, vom folosi acest buton 'sarind' operatiuni pina ajungem la cea pe care dorim sa o inregistram .

Pentru a beneficia de toate facilitatile rutinei de import extrase trebuie ca la efectuarea operatiunilor bancare sa furnizati toate acele elemente pe care doriti sa le regasiti la import : CUI beneficiar, explicatie operatiune, etc. De asemenea, puteti solicita partenerilor dvs completarea acestor informatii in momentul efectuarii platilor catre dvs pentru procesarea facila a extrasului electronic.