Diverse


Meniul cuprinde programele prin care utilizatorii isi administreaza datele introduse. In sectiunea administrare se gasesc rutinele de administrare a societatilor a caror activitate se gestioneaza cu CONTAB SQL.

Schimbare parola

Utilizatorul curent isi poate schimba parola. Parola trebuie introdusa de doua ori pentru a fi validata

Incepere luna urmatoare

Se foloseste pentru deschiderea unei noi luni de lucru. Aceasta operatiune se poate face doar o singura data pentru o luna de lucru, moment in care se preiau in luna urmatoare soldurile existente in luna curenta. Daca dupa deschiderea unei luni noi mai introduceti operatiuni in luna precedenta va fi necesara efectuarea unui transfer de solduri.

Blocare/Deblocare luna

Dupa terminarea tuturor operatiunilor intr-o luna, pentru a preveni modificarea accidentala a datelor, luna poate fi blocata. Dupa blocare se pot face doar listari. La nevoie luna poate fi deblocata.

Transfer solduri

Se foloseste in cazul in care (dupa deschiderea unei luni) ati facut modificari intr-o luna anterioara si doriti ca noile solduri sa fie preluate corect in luna urmatoare.

Indexare baze date

Se foloseste in cazul unor caderi accidentale ale sistemului (pana de curent) pentru refacerea integritatii bazelor de date.

Verificare date in luna

Programul verifica daca datele introduse in luna curenta se coreleaza intre ele. Daca la verificare nu apare nici un mesaj de eroare inseamna ca datele sunt coerente. In cazul in care apare un mesaj de eroare acesta este intotdeauna insotit de explicatiile necesare remedierii neconcordantei aparute in date.

Verificare date in an

Programul verifica daca datele introduse in anul curent se coreleaza intre ele. Pe prima linie a ecranului va apare luna in care exista neconcordante.

Stergere date dintr-o luna

Permite stergerea tuturor datelor introduse intr-o luna. Este recomandata folosirea cu atentie a acestei facilitati

Convertor coduri gestiune

Completeaza automat grupa,subgrupa,contul unui produs in functie de primele caractere din codul sau. Este util in cazul societatilor mari care au un sistem de codificare bine organizat. In campul COD se completeaza primele 2-3 caractere din codul materialului. Campurile grupa, subgrupa, cont, gestiunea se completeaza cu valoruile dorite. In momentul introducerii in nomenclator a codurilor ce incep cu caracterele din campul cod programul va completa automat celelalte rubrici.

Drepturi utilizatori

Este disponibila numai in versiunile comerciale.

Uilizatorii si grupurile se definesc in sectiunea DIVERSE / DEFINIRE UTILIZATORI SI GRUPURI. Un utilizator poate fi atasat unui singur grup si primeste toate drepturile acestuia. Pe langa drepturile grupului unui utilizator ii mai pot fi adaugate drepturi individuale.
Definirea unui grup se face completand campul NUME cu numele grupului, campul GRUP va ramane gol. Celelalte campuri nu au semnificatie.
Pentru definirea unui utilizator completati in campul NUME - numele utilizatorului, iar in campul GRUP - grupul din care face parte.
Exista trei grupuri predefinite:
1.ADMIN - membrii acestuia au drepturi nelimitate in program
2.CITIRE - membrii acestuia au drepturi numai la liste
3.TOTI - drepturile acestui grup se atribuie automat tuturor utilizatorilor, indiferent de grupul din care fac parte.

Acordarea drepturilor se face in sectiunea DREPTURI UTILIZATORI SI GRUPURI astfel:
in campul NUME UTILIZATOR se completeaza numele grupului sau al utilizatorului caruia doriti sa-i dati drepturi, in campul program se completeaza numele programului (vezi tabelul...), iar in campurile numerice se pune valoarea 1 acolo unde se doreste ca utilizatorul sa aiba drepturi si 0 acolo unde este restrictionat (PORNESTE - are voie sa porneasca rutina respectiva, ADAUGA - are voie sa adauge o pozitie noua, MODIFICA - poate modifica datele existente, STERGE - poate sterge o pozitie, DETALII - poate apasa pe butonul de detalii din dreapta jos (de langa iesire), DETALII 1 - poate apasa pe al doilea buton de detalii - din stanga primului - de exempul la funrizori DETALII MATERIALE = BUTON DETALII, iar DETALII SERVICII = BUTON DETALII 1.

parametri accize

Se incarca cursul mediu lunar EURO si coeficientul alcool (Ex:108,4)

Salvare date pe discheta

Salveaza bazele de date din societatea curenta pe discheta. Daca dimensiunea acestora este foarte mare programul de arhivare va solicita introducerea mai multor dischete.

Restaurare date de pe discheta

Restaureaza datele salvate pe dischete cu ajutorul optiunii precedente. Rularea sa este recomandabila atunci cand apar distrugeri ale bazelor de date, consecinta caderilor accidentale ale sistemului, ce nu pot fi reparate cu ajutorul rutinei: Reparare baze date.

Export date la sediul central

Functioneaza numai in versiunile comerciale. Pentru a exporta datele unei filiale adaugati in sectiunea MODFICARE parametri FIRMA parametrul FILI (NR: FILI, NUme: FILIALA, Parametru: NUME_FILIALA, Tip: C). Diversele filiale ale caror date se cumuleaza pe aceelasi server vor avea nume diferite. La un export se exporta toate documentele lunii curente. In firma unde se importa datele de la filiala nu trebuie configurat parametrul FILI.

Import date din filiala

Functioneaza numai in versiunile comerciale. Rutina importa in societatea mama toate datele introduse manual la filiale.

Reparare baze date

Repara bazele de date distruse in cazul unor caderi accidentale ale sistemului.


« Modificare NC salarii parametri de pornire
ai progamului »
© Cometa SRL