« Clienti | Incarcare soferi/masini » |
Aici se vor introduce toate facturile emise, atat cele de marfa cat si cele de servicii. Este singura rutina in care se introduce debitul contului 411. Urmatoarele campuri se completeaza obligatoriu: numarul si data facturii, nume client, cont contabil.
Numarul facturii trebuie sa fie unic in baza de date.
Are variantele: 1. in tara, 2. intracomunitar, 3. export
Are variantele: NORMAL, TAXARE INVERSA si AUTOFACTURARE
Numele clientilor deja inregistrati in baza de date nu se mai incarca, ci se selecteaza din lista. Apasand tasta F1 se va deschide modulul de incarcare firme unde se adauga clientii noi.
Este formata din judet, localitate, strada, nr, sector. Are rolul de a ajuta la identificarea mai usoara a clientilor cu denumiri similare.
Se poate alege soferul ce transporta marfa (datele sale vor fi tiparite in subsolul facturii). Apasand tasta F1 se va deschide modulul de incarcare soferi unde se pot adauga noi inregistrari. Soferii introdusi cu F1 au caracter permanent (sunt pastrati de la o luna la alta). Apasand tasta F2 se va deschide o fereastra in care se pot incarca informatii despre un sofer temporar (informatiile nu se vor pastra in baza de date).
Contine simbolul contului debitor prin care se efectueaza operatiunea. In cele 3 campuri se vor completa: contul sintetic, analitic, analitic II. Programul scrie automat "411" cand se adauga o noua factura. Contul poate fi modificat de utilizator in functie de tipul facturii. Valoarea implicita poate fi configurata de catrea administratorul de sistem (Ex: 411.1).
Valoarea introdusa, pozitiva sau negativa, reprezinta procentul cu care se modifica pretul de catalog al produsului (adaos pentru valori pozitive, discount pentru valori negative).
Numarul comenzii sau al contractului. Utila pentru cei ce folosesc programele de antecalcul si postcalcul.
Cursul valutar din ziua facturarii.
Contine simbolul contului creditor prin care se incaseaza factura (5311). Apasarea tastei F1 va afiseaza planul de conturi, iar a tastei F2 va deschide un formular in care puteti introduce numarul documentului de incasare, data acestuia si suma primita. In situatia in care suma este egala cu totalul documentului, aceasta poate fi lasata 0, programul va genera operatiunea de casa sau banca cu valoarea totala a facturii. Pentru generarea operatiunii de plata rulati CALCUL BALANTA.
Este un camp optional. Apare la baza facturii. Se poate completa cu numarul de chitanta, modul de plata, etc.
Numarul de zile pana la scadenta.
aici se poate specifica numarul facturii care este stornata, total sau partial, de catre factura curenta. Programul va inchide automat soldul acestor facturi. Tasta F1 va permite selectare facila a facturilor
Permite introducerea si modificarea pozitiilor de pe factura. In campul nume se alege produsul (daca acesta a mai fost introdus in gestiune). Apasand tasta F1 se va deschide modulul de incarcare nomencaltor produse unde se pot adauga noi inregistrari. Programul poate fi configurat sa functioneze si prin introducerea codului de produs in loc de nume.
Campul Cantitate se completeaza cu cantitatea vanduta. Automat pe ecran va fi afisat stocul existent.
Campul Pret de vanzare se completeaza automat cu pretul de catalog (vezi: introducere preturi). La nevoie pretul de vanzare poate fi modificat de utilizator.
Campul adaos se completeaza optional cu adaosul(discountul) pe produs.
Automat va fi afisata valoarea pozitiei si TVA-ul. TVA-ul poate fi modificat manual la nevoie.
Campul Gest.Tr. se completeaza cu numarul gestiunii in care se transfera produsul (doar in cazul avizelor de transfer). Pentru o buna functionare a programului dupa introducerea avizelor de transfer rulati CALCUL BALANTA din meniul CONTABILITATE.
Campul COL JV permite selectarea coloanei din Jurnalul de vanzari in care va fi pusa valoarea.
Afiseaza pe ecran factura apoi o tipareste pe formularul tipizat.
« Clienti | Incarcare soferi/masini » |